Пространства љубави вечерас у УГ Надежда Петровић 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Пространства љубави вечерас у УГ Надежда Петровић
Trenutno na sajtu: 261       |       Podeli:
06.04.2023 | 0 коментар(а)



Чачак - Уметничка галерија „Надежда Петровић” у Чачку позива на свечаност отварања изложбе Ирене Лагатор Пејовић,



Пространства љубави која ће бити отворена вечерас са почетком у 18:00.

На отварању изложбе ће говорити Бранислав Димитријевић и Мирјана Шијачић-Николић.

Изложба је део програма Награђени на Меморијалу и приређује се у оквиру јубилеја 150 година од рођења Надежде Петровић.

Пространства љубави, самостална изложба Ирене Лагатор Пејовић, приказује разнолик избор из новијих радова уметнице, укључујући и нове артивистичке радове. Како тематски, тако и просторно, ови истраживачки радови обухватају теме инфлације, рада и знања, а баве се комплексношћу и противречностима стања данашњице, у којој више не можемо порицати крајњу хитност критичких економских и еколошких продора.
Уметница се директно бави сваким од ових питања кроз однос историје према савремености и уметање како властитих тако и туђих веома личних искустава, док истовремено разобличава приповедање на које смо навикли. Она снажнији глас даје трансдисциплинарним перспективама, друштвеним транзицијама, као и знању које је заштитнички настројено према животној средини. Лагатор Пејовић открива растућу напетост између друштвене одговорности, размене у заједници и природних ресурса наспрам нашироко прихваћених политичких агенди утемељених на токсичним, хетеропатријархалним механизмима који промовишу неједнакост у расподели информација, рада, новца и природних депозита.

Изложба је у ширем смислу конципирана у односу на појам и процес књиге као највеличанственијег изума човечанства, садржаоца и преносиоца знања, али и сведока и посредника његове парадоксалне инструментализације. У ужем смислу, изложба полази од рада „Изван сјећања“ (2007) награђеног Наградом 24. Меморијала Надежде Петровић. Како овај рад пропитује неколико слојева значења – аспекте сећања на дело и лик Надежде Петровић, савремене историје, уметности и економије – изложба реферише на специфичности и контексте југословенског самоуправног и постјугословенског транзицијског простора. За назив изложбе Пространства љубави, уметница као једну од референтних тачака узима књигу радова са литерарних конкурса из 1985. године на тему Народноослободилачког покрета, једнакости и солидарности. У том смислу, изложба постаје архив буђења еманципације, гдје се чињење ствари видљивима унапређује у аутономно друштвено деловање.

Својом постмедијском, истраживачком и партиципативном праксом – уметношћу као друштвеном стратегијом и уметношћу неограничене одговорности – Ирена Лагатор Пејовић критички тумачи садашњост. Овом изложбом она покреће серију питања на тему бољег живота свих, права на наду, младост, заједнички простор, заједничко и опште добро. Уметница истовремено указује на важност успоравања ритма стимулације савремености који нас дистанцира од преко потребних, ненаметљивих и тихих пространстава љубави.

Отварање Изложбе Пространства љубави догађа се на дан сећања на нацистичко бомбардовање Народне библиотеке Србије 6. априла 1941. године, када је страдало преко 600.000 књига, рукописа, повеља, докумената, новина, периодике…

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


cacak

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.450.201 посета
Тренутно на сајту: 261 посетилац(a)